In de afgelopen jaren is het tekort aan hoogwaardig personeel in veel sectoren enorm toegenomen. Vergrijzing en technologisering zorgen voor voortdurende druk op de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn zich in toenemende mate bewust geworden van het belang van het aantrekken en vasthouden van gekwalificeerd personeel. Er wordt vaak gesproken van een heuse ‘war for talent’. Ook de kantoorhuisvesting is inzet geworden bij deze strijd om talent. Om werknemers aan te trekken en te behouden moet een gezonde werkomgeving worden gecreëerd die positief bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Hoogwaardige kantoorruimte op goed bereikbare kantoorlocaties met veel reuring is daarbij het devies. De Amsterdamse Zuidas, het Rotterdam Central Business District en het Utrechtse stationsgebied zijn locaties die de vraag naar kantoren de afgelopen jaren dan ook sterk hebben zien toenemen. Hier zijn de aanbodniveaus gedaald en de huurprijzen gestegen.
Maar ook vanuit een andere hoek heeft de ‘war for talent’ een positieve uitwerking op de kantorenmarkt. Zo is het aantal wervingsbureaus en andere organisaties op het gebied van personeelsdiensten, zoals trainingen en loopbaanbegeleiding, de afgelopen tijd sterk toegenomen. In de afgelopen vijf kwartalen kon op dit vlak in totaal circa 40.000 m² aan openbare transacties worden geregistreerd verdeeld over 50 transacties. Ook hier sprongen de regio Amsterdam (circa 15.000 m²), de regio Rotterdam (7.000 m²) en Utrecht (4.600 m²) eruit. Samen zijn deze drie regio’s goed voor circa 70% van de opname van dit type huurders. Enkele grote huurders in deze periode waren onder meer Bureau Zuidema, Robert Walters, People21, Lepaya, Siebert & Wassink, Inwork, Morgan Green, GITP en Brunel. Er zijn echter ook tal van kleinere spelers op de markt gekomen die zich specialiseren in werving en selectie binnen een bepaalde sector of vakgebied.
Of de (talentvolle) werknemer ook op langere termijn aan het kantoor gebonden kan worden gebonden is nog niet helemaal duidelijk. Het gedwongen thuiswerken tijdens de coronapandemie leek niet direct een structureel karakter te krijgen. Bij opheffing van de maatregelen keerden veel werknemers immers gewoon weer terug naar kantoor, in ieder geval voor het grootste deel van de tijd. Toch lijkt er wel degelijk sprake te zijn van onderbezetting op veel kantoren. Volgens recent onderzoek van Savills heeft de wijdverbreide toepassing van hybride, flexibel en op afstand werken in de Nederlandse techsector bijgedragen aan een bezettingsgraad van kantoren die structureel lager is dan vóór de pandemie. Savills schat de bezettingsgraad van kantoren in de Nederlandse techsector op 55%, waarbij de meeste werknemers twee tot drie dagen per week op kantoor werken.
In de Verenigde Staten worden sinds kort weer grote ontslagronden aangekondigd, zelfs in de techsector. De kantorenmarkt staat er in veel Amerikaanse steden momenteel dan ook slecht voor. Of het in Nederland ook zo ver komt is nog maar de vraag. Een toename van het aanbod van kantoorruimte in de komende periode, zeker als er een recessie komt, lijkt echter wel waarschijnlijk. Zelfs op de toplocaties, al blijft het aanbod hier relatief schaars. In ieder geval zal de vraag naar kantoorruimte van de kant van bedrijven in de personeelsdiensten dan tijdelijk wegvallen.